Bebeklerde Uyku Eğitimi Vermek Zorunda Mıyız? Bebek Nasıl Uyur?
- herseyinannesi
- 16 Mar
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 1 gün önce
Uyku Eğitimi mevzusu derin, ağlamalı, tartışmalı ve huzursuz bir konu. Ben bunu denedim, size de anlatmak istiyorum.

Uyku eğitimi yani desteksiz bir şekilde bebeği uyutmak hem instagram algoritmasının hem youtube un bana daha hamileyken maruz bıraktığı bir konuydu.
Öncelikle bebeğimi doğduğundan beri emzirerek ya da omzumda gezdirerek uyuttum. Zaten emen çocuğun uykuya orada dalamaması gibi bir ihtimal yok pek ilk zamanlar. Keza biberondan beslenirken de.
Ve en doğalı da elbette anne kucağında uykuya dalması. Her ne kadar romantik olsa da çocuk kilo aldıkça annede uykusuzluk artık günlere değil aylara yayıldıkça uyku eğitimi reklamları da önünüze düştükçe aklımızdan çıkmayan bir konu haline gelebiliyor.
Uyku Eğitimi Nedir? Ben Uyku Eğitimi Denedim ve Ne Oldu?
Elbette ben de özellikle instagramda birçok uyku eğitmeni sayfasını aylarca takip ettim. Okudum, konuştum. Tabi bu alan da artık bir sektör olduğu için seçmek ve adımı atmak ayrıca zor. Bir de kendi korkularım var: ağlayacak, asla öyle uyumaz, nasıl dayanırım?
Ağlatmandan Uyku Eğitimi Mümkün Mü?
Bu vaat birçok annenin duymak istediği şey. Ben de ilk olarak bu yolu denemeliyim diyerek instagramda gördüğüm Ağlatmadan Uyku Becerisi kazandırdığını belirten Halime Barka @minikkoalaninannesi ile yola başladım.
Evet gerçekten ağlatmak istemedik. Emerek uyumaktansa kucağa geçtik. Kucaktan yatağa koymaları defalarca denedim. Zamanla kucakta geçen süre azaldı ancak 1 ay süresince kızımdaki yatağa direnç azalmadı. Ben yoruldum ama ilerlemeyi kendi çapımda görmek de beni heyecanlandırdı.
Fakat eğitim süresi denen zaman da doldu ve biz o meşhur mezuniyet belgesini alamadık. Hoş ne lazım?
Uyku Eğitimi Çok Ağlatır mı? Eninde Sonunda Ağlıyor
Tabii ki aylarca anasında emmeye ve kucağına alışmış çocuk direnç gösteriyor. Çok kolay uyumlanan bebekler de varmış ama ben hiçbir zaman Kim West metodu denen yatır çık yapma olayına sıcak bakmadım. İmkansızdı. Yüreğim de dayanmazdı.
Sonrasında konuştuğum ve birebir ilgisi çok iyi olan başka bir uyku eğitmeni ile tekrar denemeye başladım. Kendisi melek_uykuda instagram hesabına sahip Burcu Meraklı.
Zaten ben yolu biraz yarıladığım için yataktan kucağa alma sürelerini uzatıp ve evet direnç ağlamaları ile mücadele edip başardım.
Bu şekilde en az 7-8 ay rahat ettim diyebilirim. Gece rüya beslemesi ile emzirdim kızım devam etti uyumaya. Sabah ezanı ile güne başlamalar gitti. İyi ki yapmışım dediğim dönemlerdi.
Uyku Eğitimi Bozulur Mu? Buna Bebek Karar Veriyor
Benim vakamda, kızım aylarca beşiğini göstererek ben yanında ona ninni söyleyerek arada kucakta gezdirip ama yatakta desteksiz olarak uykuya daldı. Herkes halinden memnun gibiydi.
Baba karşı çıktığı şeyi sevmeye başlamıştı tabii.
Ancak kızım sonrasında beşiğine karşı direnç geliştirdi asla istemedi orası hariç yerlerde bile kendi kendine daldı. Büyük yatağa geçtik bu da bizi birkaç ay daha kurtardı. Kucakta gezdirip bırakmak bile artık ağırlığı ile çok çok zor hale gelmişti.
Ancak sonra da kapıları açmayı ve yataktan inmeyi çözdü. Ve evde beni aramaya başladı. Bu sefer uykusu açıldı geceleri gereksiz uyanık zamanlar geçmeye başladı.
Uyku Eğitimi ya da Desteksiz Uyku Denen Şey Bozuldu: Çünkü Destek İstiyor ve Bu Normal
Hem yavaş yavaş konuşması ile beni ve babasını istemesi ile yanına yattık. Sonra kalktık ve sabaha kadar uyuduğu da oldu. Ancak 2 yaşa yaklaşırken, gerek istekleri gerek rüya görmesi gerek bana sarılmak istemesi ve en sevdiği şey saçlarımla oynamak istemesi ile birlikte uyumaya başladık.
Bu süreci yaşadığıma ve ona yaşattığıma da pişman değilim, şuan yarı konforlu bir şekilde uyuduğum için de ağlamıyorum.
Belki annelikte deneyimlendikçe uykusuzluk tolerasyonum arttı ya da zaten kaliteli uyku nedir unuttum.
Ancak rüya görüp korkan ya da bir şekilde anne gel diye uyanan çocuğumu yalnız bırakmıyorum, bırakamıyorum. Yine kendimce sallama ya da hoplatma gibi şeyler yapmadığımız için ve yanımda döne döne bir yetişkin gibi uyumaya çalışmasının bu eğitim denen süreç sayesinde olduğunu biliyorum.
Ve anneler olarak vicdan azabı çeksek de maalesef ki uykuyu seven bir bebeğiniz yoksa siz bunu denediniz diye kötü anneler değilsiniz. İhtiyaçları değiştikçe uyum sağladınız diye siz bozdunuz diye bir şey de yok.
Ben kendim uyumak için ilaç, göz bandı ve kulaklık kullanırken onun da benim saçımı istemesine yorulsam da artık tamam diyorum.
En Baştan Desteksiz Uyku Mümkün Mü?
Ha şimdi yeniden doğurduğum ana gitsem ve bebek nasıl uyutulur diye düşünsem en baştan deneyeceğim ve kendi hayatımı kolaylaştırırdı diye umduğum şeyler şunlar:
Daha çok kundak ya da göbek kundağı gibi elleri saran ve sabitleyen şeyleri kullanmak,
Korkmadan emzirdikten sonra emzik denemek,
Düzenli olarak kundak, beyaz gürültü, titreşimli beşik gibi destekler ile çocuğu uyumak üzereyken koymak yani emzirmeyi ve uykuyu ayırmayı becerebilmek.
Gazını düzgün almayı becermek ve ihmal etmemek.
Lakin bunların hepsi teoride ve öneri seviyesinde. Her bebek farklı ve kendi mizacı ile doğuyor. Ne kadar zor olsa da annenin ona uyumlanması benim fikrimce kaçınılmaz son.
Comments