top of page
  • Black Instagram Icon

Çalışan Anne Olmak Mı? Evde Kalıp Tam Zamanlı Annelik Mi Daha Zor?

Güncelleme tarihi: 23 saat önce

Çalışan anne olup çocuğunu başkasına bırakabilmek mi yoksa evde kalıp çalışmadığı zannedilen tam zamanlı annelik-ev hanımlığı-aşçılık-temizlikçilik- oyun ablalığı vs. mi daha zor?


2020 yılına kadar kurumsalda çalışan bir kadındım hiç sevmedim ve kendi işimi yapacağım diye ayrıldım. Çevirmenlik ve içerik editörlüğü gibi işlerle çok ucuza iş yaparak başlayan mücadelem aslında epey iyi bir gelir getirir hale gelmişti.



çalışan anne olmak
çalışan anne olmak mı olmamak mı meselesi

Hamileliğimin son gününe yani acil sezeryanıma kadar iş teslim etmeye devam ettim. Hamileyken kısa bir mola verir dönerim hemen bilgisayar başına sanıyordum. Ancak uykusuzluk, göğsümden ve kucaktan inmeyen bir bebek ve benim kötüleşen ruh halim ile evde hemen çalışan anne olmak mümkün olamadı tabii. Neyse ki birikmiş param var dedim.


Ben reddetmek zorunda kaldıkça çeviri için çalıştığım akademisyenleri kaybettim. Fiverr üzerinden gelen mesajlara zamanında dönemedim ya da çok zahmetli bir iş ise geri çevirdim. Algoritma da giderek beni gerilere attı.


Düzenli müşterim olan ve gelirimin çoğu olan kişi ile de mola vereceğimizi yeni öğrendim. Şimdi kendime yeni alternatif yollar bulmaya çalışıyorum. Umarım bir gün bu blog da büyür ve bana iki kuruş da olsa alın terimle para kazandırır.


Çalışan Anne Olmak Ne Kadar Zor?


Çalışan bir anne olmanın ne demek olduğunu en iyi, içinde o rolü yaşayan biri anlayabilir. Her gün bir yanda işin sorumlulukları, diğer yanda çocuğunun ihtiyaçları... Eğer çok yoğun bir iş değilse ya da kötü bir müdür yoksa bana açıkçası çalışmak tatil gibi görünüyor. Evet, gerçekten!


Zor geçen bir gecenin ardından, işyerine gitmek özgürlük hissi veriyor olmalı. Önceden kurumsalda çalışırken doğum izninden erken dönen kişileri anlamazdım. Bebekle 2 yıl evde takılabilir oh mis neden dönüyor ki tatil yapsın diyordum.


Ancak evde kaldıkça ve ekonomik, sosyal ve her şeysel özgürlüğüm yok oldukça çalışan annelere özenmeye başladım.


Ama ben sadece bir tarafı deneyimlemiş biriyim. Bebeğimin öğle uykusunda babaya ya da anneanneye bırakıp 4-5 saat çalışıyordum. Ancak sabahın köründe soğukta servise binip uykusuz beyinle çalışmaya çalışıp bir de işyerindeki mobbingleri çekmek nasıl olurdu ve eve dönüp ev işleri ve annelik yapmak eğer destek veren yoksa ya da işler anneye kalıyorsa eminim korkunçtur.


Çalışan Anne ve Çocuk İlişkisi


Bebekle geçirdiğim vakit de önemli, ama iş hayatımda olmak da öyle. Bir yandan kariyerle ilgili bir şeyler yapmak eminim kadınları güçlü hissettiriyordur. Ama bazen, işler o kadar karışıyordur ki, evle iş arasındaki dengeyi tutturmak zor olabilir. Bir yanda çocuğa yetememek duygusu, diğer yanda işime odaklanmaya çalışmak arasında bocalayan binlerce anne olduğuna eminim.


Çalışan Anne Çocuğu Olmak

Annem öğretmendi görece şanslıydım. Daha çok vakti ve tatili olan bir mesleği vardı. Ananemle büyüdüm ve onu çok severdim. Bana bakmaya becerdiği için ona ayrıca minnettarım. Benim durumumda ise annem ne o güç ve kabiliyette ne de ben sevmediğim kurumsal hayata çocuktan kaçmak için dönecek kadar cesurum. Dönebileceğimi de sanmıyorum ara verdiğim için.


Aslında yapılan araştırmalar, çalışan annelerin çocuklarının daha sorumluluk sahibi ve daha bağımsız olduğunu gösteriyor. Hatta Harvard’ın yaptığı bir araştırma, çalışan annelerin çocuklarının daha başarılı olduklarını ortaya koymuş. Kızlar daha fazla sorumluluk almayı öğreniyor, erkekler ise toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda daha sağlıklı tutumlar geliştiriyor. Bence bu çok değerli bir şey.


Çalışan Anne Hakları


Bir yandan da, ülkemizde çalışan annelere sağlanan haklar önemli. Özellikle doğum izni ve süt izni gibi haklar, çalışan annelerin hayatını bir nebze olsun kolaylaştırıyor. Ama şunu da gözlemliyorum, büyük firmalar dışında bu izinleri ve ücretsiz izni doğru dürüst sağlayan şirket çok az. O yüzden, çalışan annelerin kendi haklarını bilmesi ve gerektiğinde bu hakları savunması çok kıymetli.


Evde Tam Zamanlı Anneliğin Görünmeyen Yükü


Ve son olarak, evde tam zamanlı annelik yapmak... Ah, ne kadar da zor! Evet, ev işleri, yemekler, çocuk bakımı... Her şeyin sorumluluğunu taşımak bir yerden sonra insanı mental olarak çökertiyor.


Sosyalleşememek, para kazanamamak, her gün aynı döngüyü yaşamak ve yetişkin sohbeti kuracak birini bile bulamamak çoğu zaman.


Ama şunu fark ettim, çalışan annelerin çoğu, eğer çok zor bir işleri ya da kötü bir patronları yoksa, kendilerini bir şekilde kurtarıyorlar! Ve gerçekten, işler biraz yolunda gitmeye başladığında ruh halleri de iyileşiyor. Tabii, bu dediğim espri de içeriyor... Ama işin doğrusu şu: Her iki dünyada da kendini bulmak gerçekten zor.

 
 
 

Comentarios


bottom of page